Meest gestelde vragen over lood in drinkwater

Bekijk hier de meest gestelde vragen over lood in water testen.

Welke drinkwater test moet ik bestellen?

Om te weten wat de concentratie lood in jouw drinkwater is:

→ Meet je met de drinkwatertest lood - dubbele meting de minimum en maximum waarde lood in jouw drinkwater. Je ziet dan of de lood concentratie in het water naar een acceptabel niveau daalt na flink doorspoelen. Je weet ook (ongeveer) waar het probleem zich bevindt (in je huis, of in de straat) en hoe groot het probleem is.

Om te weten of de concentratie lood in jouw kraanwater te hoog is of niet:

→ Meet je met de drinkwatertest lood - enkele meting  hoeveel lood er in jouw drinkwater zit op het moment dat je de meting doet. Wij raden aan dit te doen als de concentratie het hoogst is. Dit heet een "worst case" scenario.

Als je ook het gehalte zware metalen wilt weten in je drinkwater:

→ Meet je met de drinkwatertest zware metalen op Lood, Cadmium, Koper en Mangaan. Je ontvangt één flesje waar meerdere analyses op worden uitgevoerd. Wij raden aan dit als een "worst case" meting te doen, je weet dan bij een goede uitslag dat je goed zit.

Wat is de betrouwbaarheid van lood in water testen?

Wij testen bij een geaccrediteerd en gecertificeerd laboratorium dat duizenden flesjes per dag op een gestandaardiseerde manier analyseert. Wij staan bij de GGD, en vele gemeenten als een van de weinige goede  opties op de site. Wij geven alleen advies dat is ondersteund met onderzoek.

Goedkope loodtests: wel of niet doen?

Je bent al goed bezig geweest met het testen van jouw drinkwater op lood! Wij krijgen deze klacht helaas vrij vaak. Doordat deze tests gebaseerd zijn op het zelf uitvoeren van bepaalde proeven is het risico op fouten aanwezig. Daarnaast is het aflezen onduidelijk en de betrouwbaarheid volgens de Gezondheidsraad niet voldoende om vanuit te gaan. Bij Water-lab vul jij het flesje, de rest doen wij. Water-lab gebruikt professionele testapparatuur die een waarde geeft op jouw water: microgram per liter. Het is deze waarde die jij wilt weten en waar de Nederlandse norm op gebaseerd is.

Hoe lang duurt het om mijn leidingn te testen? Ik heb mijn resultaten nog niet binnen.

Vanaf het moment dat wij jouw flesjes binnen duurt het meestal minder dan een week tot jij de resultaten in je mailbox krijgt.
Bewaar de track en trace van jouw opgestuurde monster(s) goed, hiermee kun je zien wanneer jouw monster(s) zijn aangekomen in Heerenveen.
Als je het formulier niet goed hebt ingevuld kunnen wij helaas niet garanderen dat jouw resultaten bekend worden. Maak dus voor de zekerheid een foto van het compleet ingevulde formulier voordat je dit met je monster(s) naar Heerenveen opstuurt.

Is mijn water boven de norm voor lood?

Je hebt een test gedaan, je hebt loden leidingen, wat nu? Ten eerste heb je gemeten hoe hoog, en misschien ook hoe laag, de loodconcentratie is in jouw drinkwater. Dit is iets anders dan te zeggen dat jouw drinkwater "boven" of "onder" de norm is. De Europese norm voor lood in drinkwater is op dit moment 10 mcg/l (microgram per liter), en wordt eind 2022 verlaagd naar 5 mcg/l. De norm is gebaseerd op gemiddelde inname per week en wordt gemeten door meerdere metingen te doen op "random" momenten en daar het gemiddelde van te nemen. Als je test op loden leidingen doe je slechts één of twee testen. Je kunt daarmee wel aantonen hoe hoog het loodgehalte maximaal is, en hoe laag het gehalte is als er gespoeld is. Maar je kunt slechts aannemen hoe jouw gemiddelde wekelijkse inname is, dit heb je namelijk niet gemeten. Als jouw best-case test, dus na het spoelen, een waarde van 1 mcg/l laat zien is, het aannemelijk dat telkens als jij flink spoelt het loodgehalte veilig is. Men weet nog niet precies hoe lang het duurt totdat de loden leidingen weer "vers" lood hebben afgegeven aan het drinkwater na spoelen.

Geaccrediteerd of niet geaccrediteerd lood testen?

De apparatuur die wij gebruiken is gecertificeerd en wordt over heel de wereld door laboratoria gebruikt. Ons proces is geaccrediteerd door de raad van accreditatie. Maar voor een gecertificeerd eindresultaat mag je niet zelf het monster nemen. Er mag namelijk geen kans bestaan dat het monster wordt beinvloedt door de partij wiens water wordt getest. Omdat wij jou niet willen vragen om tussen 07:00 en 15:00 thuis te blijven om op onze monstermeneer te wachten laten we jou het zelf doen. Wij vinden het vullen van een flesje, en niet spetteren of morsen, namelijk niet zo ingewikkeld en denken dat jij geen reden hebt te knoeien met de watermonsters. Daarom zijn de resultaten niet gecertificeerd maar kan jij wel vrtrouwen op de testresultaten.

Is er een verband tussen concentratieklachten en lood in drinkwater?

Water-lab geeft alleen advies op jouw situatie, gebaseerd op de uitkomst van jouw loodtest. Deze adviezen zijn gebaseerd op het lange termijn gebruik van drinkwater en de geaccumuleerde loodconcentratie in jouw lichaam en dat van jouw kind. Die zijn gebaseerd op gemiddelden en die zijn weer gebaseerd op onderzoeken. Er is aangewezen dat lood bij jonge kinderen tot 5 IQ-punten verlaging kan zorgen. Dit wil wel zeggen dat je deze specifieke oorzaak weg kunt nemen door te testen op lood door eventueel actie te ondernemen. Dit wil niet zeggen dat je het gedrag van jouw kind op basis van jouw drinkwater kunt verklaren.

Douchen en loden leidingen: kan dat?

Dit is geen probleem. Het gaat vooral om het binnenkrijgen van de dagelijkse hoeveelheid water. Door drinken, maar ook gekookt voedsel wat water opneemt.  Als dit water een te hoge concentratie lood bevat stapelt zich dat op in jouw lichaam of dat van jouw kind en dat kan in sommige gevallen gevolgen hebben.

Water koken en loden leidingen: helpt dat?

Nee. Koken heeft geen enkele zin om de concentratie lood te verlagen.

Is de prijs een totaalprijs?

De prijs die je betaalt bij het uitchecken is een all-in prijs. Je moet het pakket nog wel frankeren als pakketje bij verzending. Dat geld krijg je direct van ons terug nadat je een mailtje hebt gestuurd met een foto van het formulier en je track en trace code. Alle genoemde prijzen zijn natuurlijk inclusief btw.

Wat moet ik doen als ik een klacht heb over jullie?

Wij doen ons best een website, product, en proces te ontwerpen en beheren waarmee je alleen complimenten hebt en geen klachten. Maar wij zijn nooit uitontwikkeld en een enkele keer gaat er iets mis. Mocht je feedback hebben willen wij dit graag weten via de mail.  Je krijgt altijd antwoord.

Het flesje is kapot aangekomen

Neem contact met ons op, dat zoeken we een oplossing.