Bacteriën in kraanwater Zevenaar-Zuid, Didam, en Doorn – Vitens

Ook bacteriën in kraanwater Zevenaar-Zuid: drie minuten koken voor het drinken

Zondag 14 augustus 2023

Op 11 augustus heeft Vitens een lichte verontreiniging met enterococcen aangetroffen in een drinkwaterreservoir in Didam. Naar aanleiding van de lichte verontreiniging in Didam, heeft Vitens onderzoek ingesteld naar de oorzaak. Ook hebben we de naastliggende gebieden onderzocht. Hieruit bleek dat een reservoir in Zevenaar Zuid ook licht verontreinigd is. Ook daar raden wij inwoners aan om hun water te koken. Vitens wil geen risico nemen met de gezondheid van haar klanten. Daarom is er een kookadvies afgegeven voor drinkwater dat gebruikt wordt voor consumptie.

In Didam is een bacterie gevonden in een opslagreservoir voor water. Zo’n 7000 huishoudens in de Gelderse plaats krijgen daarom het advies om het kraanwater drie minuten te koken voordat het gedronken wordt.

Kraanwater in Doorn besmet met bacterie, advies om water te koken

Zaterdag 5 augustus 2023
In de provincie Utrecht, in Doorn, is een zogenaamd kookadvies gegeven. Er werd namelijk in de voorraadtanks van Vitens een verhoogde hoeveelheid bacteriën aangetroffen. Door het water 3 minuten te koken voor het te drinken, kunnen deze bacteriën gedood worden.

Waterbedrijf Vitens meldt dat het water besmet is met enterokokken. Dat zijn bacteriën die maag- en darmklachten kunnen veroorzaken bij mensen met een lage weerstand.