Water testen op loden leidingen in Amsterdam

Eind 2019 bleek uit onderzoek dat er nog steeds een probleem is in Nederland met loden leidingen. Als je zelf niet weet hoe jouw water uit de kraan komt is het aan te raden om in Amsterdam jouw water te testen op loden leidingen. Dit gaat heel eenvoudig, je bestelt de test, vult het flesje, en stuurt hem door naar het lab. Het resultaat krijg je in je mail ongeveer een week nadat het lab het heeft ontvangen. Als je vragen hebt staan wij altijd voor je klaar. Voor alle informatie over loden leidingen ga naar: lees meer over lood in water testen.

 

Water testen op loden leidingen in Amsterdam

In Amsterdam zijn veel oude huizen die gebouwd zijn voor 1960. Hier kan nog lood in zitten. Bij de huizen die later zijn gebouwd kan dit niet omdat het gebruik van loden leidingen in 1960 verboden werd in Nederland. Vreemd genoeg is het hebben van loden leidingen in Amsterdam nooit verboden. Het was, en is, dus niet verplicht deze te vervangen. Wel is het een gezondheidsrisico en een officieel “gebrek.” Veel eigenaren renoveren, en verhuurders bewegen hier zachtjes naartoe. Omdat de stad Amsterdam oud is, is hier het risico groter. Als je niet zeker weet hoe het zit in jouw huis doe je er goed aan in Amsterdam jouw water te testen op loden leidingen.

Loden Leidingen in Amsterdam Noord: hoe is het eigenlijk ontstaan?

Zoals gemeld werd lood veel gebruikt tot de jaren 60 in Nederland. In andere landen is dit langer gebruikt en toegestaan. Dus vroeger zaten overal in Amsterdam de huizen vol loden leidingen. Dit was toen net zo schadelijk voor de gezondheid als nu, alleen wist men er minder van af. Normaliter zijn in een stad als Amsterdam de huizen met loden leidingen verspreid en in eigendom van particulieren. Het renoveren gaat vaak per VVE en wordt buiten de gemeente om geregeld. De gemeente heeft geen idee waar nog loden leidingen zijn, niemand meldt dit en de gemeente zelf is er niet (direct) verantwoordelijk voor. Waternet is verantwoordelijk voor de leidingen tót de Watermeter en bemoeit zich niet met wat er binnen afspeelt.

In de Tuindorpen in Amsterdam Noord lag dit echter anders. In Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot bleek dat er vóór de watermeter (dus onder de verantwoording van Waternet en Ymere) loden leidingen aanwezig waren. De Amsterdamse bewoners kwamen hierachter met onder andere de lood in water testen Water-Lab. Zie op het plaatje beneden hoe de leidingen lagen. Deze lagen als het ware verstopt onder de vloer maar gaven erg veel lood af. Waternet had de (grote) aanvoerleidingen gerenoveerd, maar er lag een extra verbindingsleiding onder de huizen welke van lood was.

Water testen op loden leidingen Amsterdam
In Amsterdam Noord was de situatie anders. Hier zat het lood ook in de toevoerleidingen naar de watermeters toe.

Wat doet de gemeente Amsterdam aan loden leidingen?

De gemeente Amsterdam, met wethouder Ivens als aanvoerder op dit onderwerp, pakte de kwestie direct op. Zij ging om de tafel met onder andere Ymere om het probleem van loden leidingen te bespreken en welke oplossingen er zouden komen in Amsterdam. Ook probeerde Ivens andere gemeenten zover te krijgen, en de Tweede Kamer, om actie te nemen. De gemeente Amsterdam heeft een brief gestuurd naar alle inwoners en eigenaren van panden die gebouwd zijn vóór 1960. Deze worden aangemoedigd hun leidingwater te checken op loden leidingen, zelf of door een geaccrediteerd bedrijf. Deze brief heeft enorm geholpen in het aankaarten van het probleem van loden leidingen bij Amsterdamse bewoners.

Laat Waternet in Amsterdam op loden leidingen testen?

Nee. Waternet heeft vooral een informerende rol in dit geheel omdat zij alleen verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het drinkwater dat tot de watermeter komt. Zij heeft wel een eigen waterlaboratorium waarmee ze haar eigen water test. Dit lab heeft net als Water-Lab een website en een loodtest ontwikkeld om goedkoop te testen op lood in Amsterdam. Natuurlijk pakken zij de loden leidingen die vóór de watermeter zitten direct aan en dragen zij zorg voor de waterkwaliteit.

Wat doet de Tweede Kamer?

Tweede Kamer lijkt vooral te reageren op nieuwsberichten en aanhoudende politici die vragen blijven stellen over loden leidingen. Omdat andere gemeentes dan Amsterdam weinig tot geen actie nemen op dit onderwerp, en het toch een zaak van volksgezondheid is, neemt de Kamer een positie in. Je kunt alle stukken hier lezen: https://www.tweedekamer.nl/zoeken?search_str=loden+leidingen. Het laatste nieuws komt op het volgende neer: de Tweede Kamer moedigt alle gemeentes in Nederland aan het voorbeeld van Amsterdam te volgen en een actievere houding in te nemen in het informeren van hun inwoners over het gevaar van loden leidingen. Zij moedigen hen aan om net als in Amsterdam een water analyse op lood te laten uitvoeren als zij niet zeker van hun zaak zijn.

Waarom bestaat dit probleem nu nog?

Omdat eigenlijk niemand er echt mee zit, en het veel energie (en geld) kost om mensen te informeren. De mensen die verantwoordelijk zijn en de kosten moeten dragen (huiseigenaren) weten vaak niet van het probleem af. De Gemeente, behalve die van Amsterdam dan, heeft geen verantwoordelijkheid en informeert haar inwoners niet. De politiek heeft andere dingen aan het hoofd. En toen kwam er ook nog Corona waardoor de capaciteit van de GGD volledig werd opgeslokt. Gelukkig zijn er wethouders als Ivens, en Tweede Kamerlid Nijboer, die net als Water-Lab hun tanden hebben gezet in het loodprobleem en dit voorgoed willen oplossen. Hopelijk lukt het om met de goedkope lood analyses van Water-Lab dit probleem voor altijd op te lossen.

Heb je een gemeentelijke brief gekregen over loden leidingen? Wat moet je nu dan doen?

Als jij de brief van de gemeente Amsterdam over loden leidingen hebt gekregen moet je het volgende doen.

Weet je niet zeker hoe  jouw leidingen zitten kun je je even inlezen op onze webpagina over loden leidingen www.water-lab.nl. Hier leer je loden leidingen zelf herkennen en kun je aan de slag.

Als je hierna nog steeds twijfelt, of je wilt het gewoon zeker weten, koop je bij ons een loodtest en check je jouw Amsterdamse kraan water op lood.

Wat kost het oplossen of repareren van loden leidingen in Amsterdam?

  • €1825 per jaar. Je drinkt en kookt uit flessenwater (€5 per dag)
  • €150,- per jaar. Een extern filter, zoals een kan. Je vervangt de filters vaak en neemt genoegen met een matige werking.
  • €200,- tot €1000,- Een intern filter, voor de kraan. Je vervangt deze twee keer per jaar en er komt goed water uit de kraan.
  • €2000,- Loodgieter inschakelen om de leiding te vervangen, afhankelijk van het “dichtmaken” achteraf kan dit oplopen.

Lees meer over loden leidingen in Amsterdam

Wil je graag zien hoe loden leidingen er uit zien, en waar deze zich zoal bevinden in huizen in Amsterdam? Klik dan hier en ga naar de homepage.