Over Water-Lab

Wie is Water-Lab?

Water-Lab is een bedrijf met een missie: Nederland loodvrij

foto van Floris van Dijk met testflesje Water-Lab
Floris, founder van Water-Lab, met een testflesje

Het begint bij een jonge vader die zijn kraanwater wil testen op lood. De zoektocht loopt uit tot "Over drie weken kan er iemand langskomen om 12:00, de test kost €150". Niet echt aantrekkelijk. Dan zijn er lood indicatiestrips te koop, vers geïmporteerd uit China voor €0,30 per pakje, niet echt betrouwbaar. Het huidige loodprobleem bestaat deels door een gebrek aan goede testmogelijkheden en deels omdat men zich niet bewust is van het bestaan van loden leidingen in Nederland. Een makkelijke en betrouwbare loodtest is nodig.

Ben je benieuwd naar ons water test assortiment en wil je snel door? Ga dan naar kopen lood test

Water-Lab vestigt in 2019 haar naam als eerste aanbieder in Nederland van professionele loodtesten voor de mensen thuis. Met de juiste aandacht en slimme logistiek maken wij het mogelijk voor de kleinere klant in Nederland en België om het water professioneel te testen en op maat gemaakt advies te krijgen. Voor geen cent meer dan nodig. De test wordt opgestuurd naar huis, daar gevuld en doorgestuurd naar het laboratorium. Daar belandt hij in de stroom  tests die worden uitgevoerd voor ziekenhuizen, hotels, en zwembaden. Het laboratoriumcertificaat komt vervolgens in de mailbox. Dit certificaat is geldig: het is bijvoorbeeld in rechtszaken gebruikt. Intussen behoren ook de grotere VVE en gemeentes tot de klantenkring. De ooit onhandige website wordt inmiddels door velen gevonden en gebruikt.

Zo staat Water-Lab samen met onder andere Aquador als één van drie goede opties genoemd op de landelijke GGD Leefomgeving website. De meeste GGD'en en gemeenten verwijzen naar deze website, zoals de gemeente Haarlem op deze pagina. Het is natuurlijk een eer om zo betrouwbaar te zijn dat je genoemd wordt door de overheid. Andere (regionale) GGD'en verwijzen ook direct naar Water-lab, zoals de GGD Amsterdam en de GGD Haaglanden. 

Ook zijn er gemeenten die een verwijzing maken naar Water-Lab, zoals de Gemeente Amsterdam op deze pagina, en waterleidingbedrijf Dunea op deze pagina.

Wij willen dat jij zeker weet wat er uit jouw kraan komt. Met een netwerk van chemici, laboranten, gezondheidsexperts en wateradviseurs kunnen wij jou advies geven over jouw situatie. Jij vult het flesje, wij doen de rest.

Betrouwbaarheid van onze lood in drinkwater zelftest

Water-Lab werkt samen met vooraanstaande laboratoria in Nederland en België. Wij zorgen dat de lab-experts kunnen focussen op wat zij goed kunnen: testen. De resultaten worden voor jou in begrijpbare taal vertaald, zodat je weet wat je nu moet en kunt doen. Als er onduidelijkheid is mail je ons en dan antwoorden wij.

De test wordt gedaan door een erkend lab wat volledig werkt onder de ISO normen en Accreditatieraad. Het nemen van het watermonster en het transport naar het laboratorium gebeurt echter door jou en de door jou gekozen vervoerder. Hierdoor is de zogenaamde "accreditatieketen" verbroken en het resultaat niet gecertificeerd. Jouw resultaat is wel bruikbaar bij de huisbaas of woningbouwcorporatie om loden leidingen aan te tonen. Als jij wettelijk verplicht bent om jouw water te toetsen aan de norm (bijvoorbeeld hotels en zwembaden) moet je een geaccrediteerde test aanvragen. Hierbij is de keten niet onderbroken, je betaalt natuurlijk wel extra voor het nemen van het monster.

Wij adviseren geen kleurentests of indicatiestrips. De betrouwbaarheid van dit soort tests is volgens de gezondheidsraad (rapport 2019) nog niet goed genoeg om op te vertrouwen. Onze apparatuur (ICP-MS) en laboranten zijn geaccrediteerd en worden gebruikt voor gecertificeerde watermetingen.

Wil je meer lezen? Bekijk van via de hoofdpagina lood in water testen de andere paginas.

Een foto van Water-Lab oprichter met een van zijn kinderen
De geboorte van zijn kinderen leidde tot de oprichting van Water-Lab.