Zijn loden leidingen verboden?

Is het gebruik van lood in waterleidingen verboden? Lees hier over lood en regelgeving.

Wij krijgen veel vragen over de wet en loden leidingen. Waarom liggen deze er nog? Wie is verantwoordelijk? Wie moet betalen?

Om je zo goed mogelijk van informatie te voorzien hebben we deze vragen samengevat in onderstaande lijst. Als je een vraag hebt die er niet tussenstaat neem dat contact op via ons contactformulier.

Als je meer wilt weten over het testen op loden leidingen kun je verder via de begin pagina lood in water testen.

Nee, het hebben van loden leidingen is niet verboden. Het kopen en inbouwen van een loden leiding in een woning is echter wel verboden. Het kabinet heeft  in 2022 bekend gemaakt dat het loden leidingen in kinderlocaties en huurhuizen verboden zal maken. De laatste stand van zaken is dat dit nog niet is doorgevoerd. Lees hier de laatste brief over het verbod op loden leidingen: Kamerstukken loden leidingen.

Loden leidingen mogen in Nederland niet meer worden toegepast sinds 1960. In Duitsland en Engeland was dit veel later. Waar bij asbest de eigenaar van de woning wordt verplicht dit aan te geven en weg te halen is dit bij lood niet het geval. Het besluit ligt bij de eigenaar van het pand. Wanneer er bijvoorbeeld uniek sierwerk kapotgemaakt zou moeten worden om tot de leidingen te komen kan men dus besluiten geen actie te nemen. Soms zijn het leidingen die in een blok beton liggen, of buiten het zicht van de inspecties.  In geval van verhuur is dit een ander geval, een huurder moet er vanuit kunnen gaan dat het drinkwater veilig is.

Wat kan ik doen bij loden leidingen

  • De leidingen laten vervangen
  • De eigenaar van de woning inlichten (deze is verantwoordelijk)
  • De buren inlichten (zij kunnen hetzelfde probleem hebben)
  • Aantonen met foto's en of een loodtest
  • Een loodfilter installeren tot de leidingen zijn herzien