Rotterdam en Utrecht gaan loden waterleidingen controleren

Rotterdam en Utrecht gaan loden waterleidingen controleren

– Algemeen Dagblad, 24-01-2020 –

Utrecht en Rotterdam gaan een grootscheepse controle uitvoeren bij gemeentelijke gebouwen om vast te stellen of er sprake is van loden waterleidingen. Dat zeggen de gemeenten tegen de NOS. Water uit loden leidingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, in het bijzonder voor zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen.

Utrecht begint met het controleren van alle basisscholen en kinderdagverblijven die voor 1960 zijn gebouwd. Tot dat jaar mochten loden leidingen nog gebruikt worden bij de bouw. Andere oude gebouwen worden in een later stadium mogelijk onderzocht.

Rotterdam gaat alle gebouwen controleren die onder gemeentelijk beheer vallen. Dat gaat zeker enkele maanden duren. Of voorrang wordt gegeven aan locaties waar veel kinderen komen, kon de woordvoerder van de gemeente Rotterdam niet zeggen.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam is momenteel eveneens bezig met de controle van alle panden die eigendom zijn van de gemeente. Loden leidingen worden daar in alle gemeentelijke gebouwen vervangen.

Naar schatting zijn in Nederland in zo’n 100.000 tot 200.000 oude woningen de loden leidingen nooit vervangen. In deze leidingen kunnen kleine looddeeltjes loslaten en zo in het drinkwater komen. Tienduizenden kinderen en duizenden zwangere vrouwen lopen daardoor het risico te veel lood binnen te krijgen.

Gezondheidsraad: ‘Drink alleen flessenwater’

In november luidde de Gezondheidsraad al de noodklok en drong aan op het zo snel mogelijk saneren van de loden leidingen. In afwachting daarvan adviseerde de raad bewoners van oude huizen flessenwater te gebruiken voor zwangere vrouwen, zuigelingen die flesvoeding krijgen en jonge kinderen. Ook moeten na acht uur stilstand de leidingen twee minuten worden doorgespoeld, voordat het water gedronken of gebruikt wordt bij de bereiding van voedsel. In huizen met nieuwe leidingen is het advies om de eerste maanden de kraan voor gebruik goed door te spoelen.

Lees hier het volledige artikel.