NOS – 30-05 2021: Gemeente Amsterdam wacht niet meer af

De gemeente Amsterdam is niet tevreden over het tempo waarmee loden drinkwaterleidingen worden vervangen en komt daarom zelf in actie. Een verbod op de schadelijke leidingen blijft vooralsnog uit en loodgieters krijgen nauwelijks verzoeken om loden leidingen te vervangen. Wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) gaat daarom met Stichting !WOON op pad om bewoners te informeren en in kaart te brengen waar de leidingen nog van lood zijn.

Bijna een jaar geleden deden de vijf grootste steden een oproep aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om loden waterleidingen wettelijk te verbieden. De vijf gemeenten hebben ook een brief met informatie over loden leidingen gestuurd naar de eigenaren van woningen van voor 1960.

Een goed inzicht in het aantal woningen met loden leidingen hebben de gemeenten niet. Een verbod zou helpen dat helder te krijgen, zeggen ze.

Ollongren kiest daar niet voor. Een verbod zou tot gedwongen extra kosten voor eigenaren leiden en is moeilijk te handhaven. Daarnaast kunnen huurders met problemen naar de Huurcommissie of de rechter. Een woordvoerder van Ollongren zegt gemeenten te gaan benaderen om Amsterdam als voorbeeld te nemen. “Als dit onvoldoende werkt, kunnen wij later alsnog kijken of een verbod zinvol is.”

Lees het volledige bericht hier.