Parool – 26-3-2021: Gemeente start bijna 70 zaken tegen verhuurders

In 111 woningcomplexen met zo’n 800 particulier verhuurde woningen zijn loden leidingen gevonden. Omdat sommige verhuurders zelfs na aandringen geen wil vertonen om de leidingen te vervangen gaat de gemeente dit via de rechter proberen.

Hoewel er geen verbod is op loden leidingen, wil wethouder Laurens Ivens (Wonen) toch ingrijpen. Hij probeert dat via de Woningwet waar te lezen valt dat huurwoningen door de staat waarin ze verkeren geen gevaar mogen vormen voor de gezondheid en dat verhuurders een zorgplicht hebben.

In 58 wooncomplexen met circa 435 woningen zijn de loden leidingen inmiddels door de verhuurder weggehaald. In bijna zeventig woningen waren eigenaren dus niet zomaar bereid het lood weg te halen. In tien zaken deden particuliere verhuurders dat alsnog nadat ze waren benaderd door gemeentehandhavers.

Vooral voor jonge kinderen

Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. Sinds anderhalf jaar is veel te doen om oude loden leidingen omdat looddeeltjes in het drinkwater schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen.

Lees het volledige bericht op het Parool