Meest gestelde vragen over lood in drinkwater

Welke test moet ik bestellen?

Om te weten wat de concentratie lood in jouw drinkwater is:

→ Meet je met de drinkwatertest lood - dubbele meting de minimum en maximum waarde lood in jouw drinkwater. Je ziet dan of de lood concentratie in het water naar een acceptabel niveau daalt na flink doorspoelen. Je weet ook (ongeveer) waar het probleem zich bevindt (in je huis, of in de straat) en hoe groot het probleem is.

Om te weten of de concentratie lood in jouw kraanwater te hoog is of niet:

→ Meet je met de drinkwatertest lood - enkele meting  hoeveel lood er in jouw drinkwater zit op het moment dat je de meting doet. Wij raden aan dit te doen als de concentratie het hoogst is. Dit heet een "worst case" scenario.

Als je ook het gehalte zware metalen wilt weten in je drinkwater:

→ Meet je met de drinkwatertest zware metalen op Lood, Cadmium, Koper en Mangaan. Je ontvangt één flesje waar meerdere analyses op worden uitgevoerd. Wij raden aan dit als een "worst case" meting te doen, je weet dan bij een goede uitslag dat je goed zit.

Zijn de resultaten betrouwbaar?

Wij testen bij een geaccrediteerd en gecertificeerd laboratorium dat duizenden flesjes per dag op een gestandaardiseerde manier analyseert. Wij staan bij de GGD, en vele gemeenten als een van de weinige goede  opties op de site. Wij geven alleen advies dat is ondersteund met onderzoek.

Ik heb een goedkope loodtest gekocht maar weet niet of ik het goed heb uitgevoerd. Is deze test beter?

Je bent al goed bezig geweest met het testen van jouw drinkwater op lood! Wij krijgen deze klacht helaas vrij vaak. Doordat deze tests gebaseerd zijn op het zelf uitvoeren van bepaalde proeven is het risico op fouten aanwezig. Daarnaast is het aflezen onduidelijk en de betrouwbaarheid volgens de Gezondheidsraad niet voldoende om vanuit te gaan. Bij Water-lab vul jij het flesje, de rest doen wij. Water-lab gebruikt professionele testapparatuur die een waarde geeft op jouw water: microgram per liter. Het is deze waarde die jij wilt weten en waar de Nederlandse norm op gebaseerd is.

Ik heb mijn resultaten nog niet ontvangen

Vanaf het moment dat wij jouw flesjes binnen duurt het meestal minder dan een week tot jij de resultaten in je mailbox krijgt.
Bewaar de track en trace van jouw opgestuurde monster(s) goed, hiermee kun je zien wanneer jouw monster(s) zijn aangekomen in Heerenveen.
Als je het formulier niet goed hebt ingevuld kunnen wij helaas niet garanderen dat jouw resultaten bekend worden. Maak dus voor de zekerheid een foto van het compleet ingevulde formulier voordat je dit met je monster(s) naar Heerenveen opstuurt.

Wanneer moet ik mij zorgen maken?

De Europese norm voor lood in drinkwater is 10 Ug/l (microgram per liter). In principe moet je actie ondernemen als jouw drinkwater meer dan de norm lood bevat. Het hangt van jouw situatie af welke actie je kunt ondernemen. Onze tests meten accuraat tussen de 1 Ug/l en 100+ Ug/l. De gezondheidsraad raadt in zijn onderzoek aan de norm te verlagen naar 5 Ug/l. Zij wijzen er op dat met name voor de kleinste kinderen liever helemaal geen lood in het drinkwater mag zitten.

Wat betekent dat: resultaten niet gecertificeerd?

De apparatuur die wij gebruiken is gecertificeerd en wordt over heel de wereld door laboratoria gebruikt. Maar voor een gecertificeerd eindresultaat mag je niet zelf het monster nemen. En omdat wij jou niet willen vragen om tussen 07:00 en 15:00 thuis te blijven om op onze monstermeneer te wachten laten we jou het zelf doen. Wij vinden het vullen van een flesje, en niet spetteren of morsen, namelijk niet zo ingewikkeld. Daarom zijn de resultaten niet gecertificeerd maar weet jij wel hoeveel lood er in jouw water zit. Betrouwbaar en  betaalbaar.

Ik merk concentratieklachten bij mijn kinderen. Komt dit door lood?

Water-lab geeft alleen advies op jouw situatie, gebaseerd op de uitkomst van jouw loodtest. Deze adviezen zijn gebaseerd op het lange termijn gebruik van drinkwater en de geaccumuleerde loodconcentratie in jouw lichaam en dat van jouw kind. Die zijn gebaseerd op gemiddelden en die zijn weer gebaseerd op onderzoeken. Er is aangewezen dat lood bij jonge kinderen tot 5 IQ-punten verlaging kan zorgen. Dit wil wel zeggen dat je deze oorzaak weg kunt nemen door te testen op lood door eventueel actie te ondernemen. Dit wil niet zeggen dat je het gedrag van jouw kind op basis van jouw drinkwater kunt verklaren.

Kan ik nog met een gerust hart onder de douche bij een hoge concentratie lood?

Dit is geen probleem. Het gaat vooral om het binnenkrijgen van de dagelijkse hoeveelheid water. Door drinken, maar ook gekookt voedsel wat water opneemt.  Als dit water een te hoge concentratie lood bevat stapelt zich dat op in jouw lichaam of dat van jouw kind en dat kan in sommige gevallen gevolgen hebben.

Ik kook al mijn water, moet ik dan alsnog testen op lood?

Ja. Koken heeft geen enkele zin om de concentratie lood te verlagen.

De prijs die ik betaal bij het uitchecken, komen daar nog laboratoriumkosten bij?

De prijs die je betaalt bij het uitchecken is een all-in prijs. Je moet het pakket nog wel frankeren als pakketje bij verzending. Dat geld krijg je direct van ons terug nadat je een mailtje hebt gestuurd met een foto van j bonnetje en track en trace code (dan weten wij ook hoeveel pakketjes er naar het lab onderweg zijn). Alle genoemde prijzen zijn natuurlijk inclusief btw.

Wat moet ik doen als ik een klacht heb over jullie?

Wij doen ons best een website, product, en proces te ontwerpen en beheren waarmee je alleen complimenten hebt en geen klachten. Maar wij zijn nooit uitontwikkeld en een enkele keer gaat er iets mis. Mocht je feedback hebben willen wij dit graag weten. Je krijgt altijd antwoord.

Het flesje is kapot aangekomen

Neem contact met ons op, dat zoeken we een oplossing