Loden waterleidingen

GGD Amsterdam – Lood in drinkwater is ongezond voor jonge kinderen. Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 is dat verboden. Woningen gebouwd voor 1945 kunnen nog loden waterleidingen bevatten. Heeft u nog loden leidingen in huis? Laat deze dan vervangen.

Ook bij nieuwe kranen en koppelstukken van nieuwe leidingen kan tijdelijk een kleine hoeveelheid lood in het water terechtkomen. In loden waterleidingen kunnen hele kleine looddeeltjes loslaten en zo in het drinkwater terecht komen. Omdat lood ongezond is voor jonge kinderen, adviseert de GGD loden leidingen te vervangen.

In Amsterdam-Amstelland zijn er geen loden aansluitleidingen meer, Waternet en PWN hebben deze allemaal laten vervangen. Er zijn nog wel woningen met loden binnenleidingen. Het vervangen van deze leidingen is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. Ze zijn te herkennen aan hun grijze kleur, als ze niet zijn geverfd. Loden leidingen zijn vaak een beetje bobbelig en een magneet blijft er niet aan zitten.

Lees hier de volledige informatie.